Skip to content
restauracja-starowka.pl

restauracja-starowka.pl

Kuchnia, gotowanie, przepisy

Primary Menu
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Gotowanie
  • Kuchnia
  • Pozostałe
  • O nas
  • Skontaktuj się
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Przepisy na domowe przetwory
  • Przepisy

Przepisy na domowe przetwory

Martyna Mirowicz 16 marca 2022
jam-g00940c849_1280

Najlepszy smak i zapach dojrzewających w słońcu warzyw warto zachować na dłużej. Zimą będą świetnym dodatkiem do mięsa, ryb i zapiekanek.

Kiszone pomidorki

Składniki: 2 kg pomidorków koktajlowych, 1.5 l wody, korzeń chrzanu, 3 łyżki soli, 10 ząbków czosnku, pęczek kopru

Przygotowanie:

Pomidory umyj i osusz. Czosnek i chrzan obierz. Chrzan zestrugaj na wiórki, a koper dokładnie opłucz. Do wyparzonych słoików na dno włóż po 2 ząbki czosnku, po trochę kopru i chrzanu. Dodaj pomidory. Ułóż je ciasno, ale ich nie zgnieć. Na wierzch znów dołóż warstwę przypraw. Wodę zagotuj. Dodaj sól. Gorącą zalej pomidory. Zakręć i odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce. Potem zanieś do piwnicy.

Cebula marynowana

Składniki: 1/2 kg cebuli białej, 1/2 kg cebuli czerwonej, sól, cukier, ziele angielskie, 1/2 szklanki octu, liście laurowe, rozmaryn, czarny pieprz

Przygotowanie:

Obrane cebule pokrój w talarki. Zasyp ok. 2 łyżkami soli i zostaw w misce. Kiedy puszczą sok, delikatnie odciśnij i zalej wrzątkiem; zostaw w nim do ostygnięcia. Z octu i dwukrotnie większej ilości wody ugotuj zalewę. Przypraw ją do smaku solą i cukrem — powinna być słodkawa. Do słoików rozdziel ziele, pieprz, rozmaryn i liście. Nałóż cebulę. Zalej gorącą zalewą i zakręć. Postaw do góry dnem, aż wystygnie.

Kapusta z chili

Składniki: główka kapusty, 2 marchewki, papryczka chili, łyżka soli, łyżka pieprzu, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki octu, ostra musztarda

Przygotowanie:

Kapustę cienko poszatkuj. Obrane marchewki zetrzyj. Papryczki bez pestek drobno pokrój. Te składniki pomieszaj w misce z solą i niewielką ilością pieprzu. Z cukru, oleju, octu i szczypty soli ugotuj zalewę. Na koniec dopraw do smaku musztardą. Gorącą zalewę dodaj do miski z warzywami i pomieszaj. Wystudź. Przełóż do stoików razem z sokiem. Pasteryzuj 20 min.

Marchewka z chrzanem

Składniki: 1 kg marchewki, 1 łyżka soli, 6 ząbków czosnku, koper, 4 liście chrzanu, 6 kulek ziela angielskiego, łyżka gorczycy

Przygotowanie:

Marchew obierz, pokrój na kawałki. Do wyparzonych słoików powkładaj koper, liście laurowe oraz ziele. Kawałki marchewki ułóż ściśle w słoikach, zalej ciepłą wodą z solą, tak by marchewka nie wystawała ponad poziom wody. Słoiki zakręć, ustaw w nie-nasłonecznionym miejscu. Marchew jest ukiszona po 10-14 dniach.

Papryka miodowa

Składniki: 3 kg papryki, 1.5 szklanki octu, szklanka cukru, 5 łyżek miodu, kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego, łyżka gorczycy

Przygotowanie:

Papryki czyść, Pokrój w paski w poprzek. Ułóż w wyparzonych stoikach. Wszystkie składniki zalewy zagotuj z dodatkiem szklanki wody. Gorącą zalewą zalej paprykę w słoikach, by była w całości przykryta. Zakręć. Pasteryzuj 20 min.

Continue Reading

Poprzedni: Piekarnik elektryczny a piekarnik gazowy. Wady i zalety.
Następny: Wybór najlepszego typu zlewozmywaka do Twojej kuchni. Na co zwrócić uwagę?

Zobacz także

tarta wegańskie jedzenie
  • Przepisy

Wegańska tarta quiche z grzybami – łatwy przepis

Martyna Mirowicz 15 września 2022
Dania z jajek
  • Przepisy

Trzy pyszne i proste w przygotowaniu dania z jajek

Martyna Mirowicz 30 sierpnia 2022
meal-ge0747b244_1280
  • Przepisy

Pomysły na zdrowe obiady do pracy

Martyna Mirowicz 21 marca 2022

Aktualne

Gin bezalkoholowy – najlepszy sposób na odpowiedzialną zabawę
  • Pozostałe

Gin bezalkoholowy – najlepszy sposób na odpowiedzialną zabawę

Martyna Mirowicz 19 lipca 2024
Gin bezalkoholowy to nowoczesna alternatywa dla tradycyjnych napojów alkoholowych, idealna dla tych, którzy pragną cieszyć się smakiem...
Przeczytaj Read more about Gin bezalkoholowy – najlepszy sposób na odpowiedzialną zabawę
5 najzdrowszych peset roślin 20
  • Pozostałe

5 najzdrowszych peset roślin

3 października 2022
Wegańska tarta quiche z grzybami – łatwy przepis tarta wegańskie jedzenie
  • Przepisy

Wegańska tarta quiche z grzybami – łatwy przepis

15 września 2022
Testy paskowe na alergeny — podstawa dla gastronomii Testy paskowe na alergeny — podstawa dla gastronomii
  • Pozostałe

Testy paskowe na alergeny — podstawa dla gastronomii

1 września 2022
Trzy pyszne i proste w przygotowaniu dania z jajek Dania z jajek
  • Przepisy

Trzy pyszne i proste w przygotowaniu dania z jajek

30 sierpnia 2022

Przeczytaj również

Gin bezalkoholowy – najlepszy sposób na odpowiedzialną zabawę
  • Pozostałe

Gin bezalkoholowy – najlepszy sposób na odpowiedzialną zabawę

Martyna Mirowicz 19 lipca 2024
20
  • Pozostałe

5 najzdrowszych peset roślin

Martyna Mirowicz 3 października 2022
tarta wegańskie jedzenie
  • Przepisy

Wegańska tarta quiche z grzybami – łatwy przepis

Martyna Mirowicz 15 września 2022
Testy paskowe na alergeny — podstawa dla gastronomii
  • Pozostałe

Testy paskowe na alergeny — podstawa dla gastronomii

Martyna Mirowicz 1 września 2022
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Gotowanie
  • Kuchnia
  • Pozostałe
  • O nas
  • Skontaktuj się
Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.