Skip to content
restauracja-starowka.pl

restauracja-starowka.pl

Kuchnia, gotowanie, przepisy

Primary Menu
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Gotowanie
  • Kuchnia
  • Pozostałe
  • O nas
  • Skontaktuj się
  • Strona główna
  • Pozostałe
  • Testy paskowe na alergeny — podstawa dla gastronomii
  • Pozostałe

Testy paskowe na alergeny — podstawa dla gastronomii

Martyna Mirowicz 1 września 2022
Testy paskowe na alergeny — podstawa dla gastronomii

Restrykcyjne normy i dyrektywy spożywcze narzucają ścisłą kontrolę żywności. Przy masowej produkcji ważne jest, aby wykazywać, że cały proces produkcyjny odbywa się w odpowiednich, sterylnych warunkach. Pod kątem obecności bakterii badane są newralgiczne powierzchnie. Kolejnym bardzo ważnym aspektem są testy na obecność alergenów. W jaki sposób je wykryć? O tym jest ten tekst.

Alergeny a obowiązki przemysłu spożywczego i gastronomii

Prawo obowiązujące w Unii Europejskiej wymaga sprawdzania powierzchni, które mają kontakt z pożywieniem oraz samej żywności pod kątem czynników wywołujących alergię. Sektor spożywczy składający się na producentów i gastronomię według dyrektyw musi dostarczać konsumentowi informacji o obecności alergenów. Dotyczy to żywności, napojów paczkowanych i niepaczkowanych. Dzięki świadomości, z jakimi alergenami ma się do czynienia przy poszczególnych składnikach pożywienia, można nimi dysponować i zarządzać podczas przygotowywania jedzenia czy napojów.

Na wytwarzających żywność i gałęzi gastronomicznej ciąży poważne zadanie. Muszą skrupulatnie sprawdzać jedzenie, dlatego że ludzie uczuleni na alergeny po kontakcie z nim mogą doznać poważnych reakcji, a niektóre z nich to niestety realizacja najczarniejszych scenariuszy.

Testy AlerTox-Sticks

Są to szybkie testy, które wykazują obecność między innymi:

  • beta-laktoglobuliny w mleku;
  • gorczycy;
  • jajka;
  • kazeiny w mleku;
  • migdałów;
  • ogólnie mleka;
  • orzecha laskowego, włoskiego i ziemnego;
  • ryby;
  • skorupiaków;
  • soi.

Testy paskowe na alergeny nie wymagają żadnej wiedzy naukowej, może je przeprowadzić każdy. Badać można linie produkcyjne, ich powierzchnię, jak i samą żywność. Na początku bierze się wymaz w przypadku powierzchni mających kontakt z żywnością. Na danym polu powierzchni wykonuje się pionowe ruchy wymazówką, po czym obraca się pałeczkę o 180 stopni i wykonuje poziome linie krzyżujące się z poprzednimi kreskami. Taką szpatułkę zalewa się substancją chemiczną. Na sam koniec zanurza się w takiej cieczy pasek testowy, na którym po 10 minutach w postaci kresek pojawia się wskazanie, czy jest obecność danego alergenu. 

Dla testowanej żywności w formie stałej należy przygotować preparat, miksując ją, następnie użyć tych samych odczynników w postaci cieczy i na koniec skontrolować paskiem.

Bezpieczeństwo ludzi jest najważniejsze. Stąd tak surowe prawo w gałęziach zajmujących się spożywką. Alergeny są groźne, mogą wyrządzić dużą krzywdę. Dlatego testy paskowe na alergeny dla gastronomii Cleanserve to kompleksowe, skuteczne testy na ich obecność. Można wykonać je w każdych warunkach. To miarodajne narzędzie, które umożliwia łatwe przeprowadzenie testu bez konieczności posiadania specjalistycznej wiedzy czy doświadczenia.

Continue Reading

Poprzedni: Trzy pyszne i proste w przygotowaniu dania z jajek
Następny: Wegańska tarta quiche z grzybami – łatwy przepis

Zobacz także

Gin bezalkoholowy – najlepszy sposób na odpowiedzialną zabawę
  • Pozostałe

Gin bezalkoholowy – najlepszy sposób na odpowiedzialną zabawę

Martyna Mirowicz 19 lipca 2024
20
  • Pozostałe

5 najzdrowszych peset roślin

Martyna Mirowicz 3 października 2022

Aktualne

Gin bezalkoholowy – najlepszy sposób na odpowiedzialną zabawę
  • Pozostałe

Gin bezalkoholowy – najlepszy sposób na odpowiedzialną zabawę

Martyna Mirowicz 19 lipca 2024
Gin bezalkoholowy to nowoczesna alternatywa dla tradycyjnych napojów alkoholowych, idealna dla tych, którzy pragną cieszyć się smakiem...
Przeczytaj Read more about Gin bezalkoholowy – najlepszy sposób na odpowiedzialną zabawę
5 najzdrowszych peset roślin 20
  • Pozostałe

5 najzdrowszych peset roślin

3 października 2022
Wegańska tarta quiche z grzybami – łatwy przepis tarta wegańskie jedzenie
  • Przepisy

Wegańska tarta quiche z grzybami – łatwy przepis

15 września 2022
Testy paskowe na alergeny — podstawa dla gastronomii Testy paskowe na alergeny — podstawa dla gastronomii
  • Pozostałe

Testy paskowe na alergeny — podstawa dla gastronomii

1 września 2022
Trzy pyszne i proste w przygotowaniu dania z jajek Dania z jajek
  • Przepisy

Trzy pyszne i proste w przygotowaniu dania z jajek

30 sierpnia 2022

Przeczytaj również

Gin bezalkoholowy – najlepszy sposób na odpowiedzialną zabawę
  • Pozostałe

Gin bezalkoholowy – najlepszy sposób na odpowiedzialną zabawę

Martyna Mirowicz 19 lipca 2024
20
  • Pozostałe

5 najzdrowszych peset roślin

Martyna Mirowicz 3 października 2022
tarta wegańskie jedzenie
  • Przepisy

Wegańska tarta quiche z grzybami – łatwy przepis

Martyna Mirowicz 15 września 2022
Testy paskowe na alergeny — podstawa dla gastronomii
  • Pozostałe

Testy paskowe na alergeny — podstawa dla gastronomii

Martyna Mirowicz 1 września 2022
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Gotowanie
  • Kuchnia
  • Pozostałe
  • O nas
  • Skontaktuj się
Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.