Skip to content
restauracja-starowka.pl

restauracja-starowka.pl

Kuchnia, gotowanie, przepisy

Primary Menu
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Gotowanie
  • Kuchnia
  • Pozostałe
  • O nas
  • Skontaktuj się
  • Strona główna
  • Gotowanie
  • Ciasteczka makowe
  • Gotowanie
  • Przepisy

Ciasteczka makowe

Martyna Mirowicz 18 marca 2022
cookie-g8bea495bb_1280

Ciasteczka z dodatkiem maku to kolejny przepis na domowy deser, który warto wypróbować. Ich przygotowanie jest banalnie proste, same ciasteczka są tanie a do ich wykonania posłużą nam ogólnodostępne składniki. Mak jest w kuchni wykorzystywany bardzo często, szczególną popularnością cieszy się zaś w okresie świątecznym.
Warto go jeść ponieważ jest bardzo zdrowy – w jego składzie znajdziemy duże ilości witamin takich jak A, D, E i C. Jest w nim dużo wapnia, który wzmacnia i usprawnia kości. To oczywiście nie wszystko: mak jest także źródłem pierwiastków i składników mineralnych takich jak żelazo, magnez, miedź, cynk oraz fosfor. Są to substancje niezbędne do poprawnego funkcjonowania naszego organizmu.
Inną ważną właściwością maku jest obecność dużych ilości błonnika, który dba o właściwą pracę i perystaltykę jelit. Odpowiednio zastosowany, mak spełnia także liczne właściwości lecznicze. Jest stosowany przede wszystkim w ciastach i deserach, przepis na ciasteczka makowe to pomysł na smaczny deser, który wszystkim posmakuje. Warto też wspomnieć o dodatku ulubionego dżemu, który ma za zadanie skleić przygotowane już ciasteczka.

Składniki

Do przygotowania ciasteczek będą nam potrzebne takie składniki: 300 g mąki pszennej, 180 g masła, 60 g cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, dwie łyżeczki cukru wanilinowego, jajko, 50 g suchego maku, 100 g dżemu.

Przygotowanie

Składniki na ciasto zagniatamy tak aby uzyskać jednolitą masę. Z przygotowanego ciasta formujemy kulkę, którą spłaszczamy i zawijamy w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na dwie godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około czterech milimetrów. Przy pomocy foremek wykrawamy ciasteczka. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasteczka. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C, ciasteczka pieczemy przez około dwanaście minut. Zostawiamy do wystygnięcia. Dżem ścieramy na sitku i przy jego pomocy sklejamy ciasteczka. Smacznego!

Continue Reading

Poprzedni: Wybór najlepszego typu zlewozmywaka do Twojej kuchni. Na co zwrócić uwagę?
Następny: Nowoczesna kuchnia – jak ją zaaranżować?

Zobacz także

tarta wegańskie jedzenie
  • Przepisy

Wegańska tarta quiche z grzybami – łatwy przepis

Martyna Mirowicz 15 września 2022
Dania z jajek
  • Przepisy

Trzy pyszne i proste w przygotowaniu dania z jajek

Martyna Mirowicz 30 sierpnia 2022
meal-ge0747b244_1280
  • Przepisy

Pomysły na zdrowe obiady do pracy

Martyna Mirowicz 21 marca 2022

Aktualne

Krajalnica Maga 612p – profesjonalny sprzęt dla wymagających użytkowników
  • Pozostałe

Krajalnica Maga 612p – profesjonalny sprzęt dla wymagających użytkowników

Martyna Mirowicz 24 czerwca 2025
Krajalnica to niezbędne urządzenie w każdej profesjonalnej kuchni, zwłaszcza tam, gdzie liczy się szybkość, precyzja i estetyka...
Przeczytaj Read more about Krajalnica Maga 612p – profesjonalny sprzęt dla wymagających użytkowników
Gin bezalkoholowy – najlepszy sposób na odpowiedzialną zabawę Gin bezalkoholowy – najlepszy sposób na odpowiedzialną zabawę
  • Pozostałe

Gin bezalkoholowy – najlepszy sposób na odpowiedzialną zabawę

19 lipca 2024
5 najzdrowszych peset roślin 20
  • Pozostałe

5 najzdrowszych peset roślin

3 października 2022
Wegańska tarta quiche z grzybami – łatwy przepis tarta wegańskie jedzenie
  • Przepisy

Wegańska tarta quiche z grzybami – łatwy przepis

15 września 2022
Testy paskowe na alergeny — podstawa dla gastronomii Testy paskowe na alergeny — podstawa dla gastronomii
  • Pozostałe

Testy paskowe na alergeny — podstawa dla gastronomii

1 września 2022

Przeczytaj również

Krajalnica Maga 612p – profesjonalny sprzęt dla wymagających użytkowników
  • Pozostałe

Krajalnica Maga 612p – profesjonalny sprzęt dla wymagających użytkowników

Martyna Mirowicz 24 czerwca 2025
Gin bezalkoholowy – najlepszy sposób na odpowiedzialną zabawę
  • Pozostałe

Gin bezalkoholowy – najlepszy sposób na odpowiedzialną zabawę

Martyna Mirowicz 19 lipca 2024
20
  • Pozostałe

5 najzdrowszych peset roślin

Martyna Mirowicz 3 października 2022
tarta wegańskie jedzenie
  • Przepisy

Wegańska tarta quiche z grzybami – łatwy przepis

Martyna Mirowicz 15 września 2022
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Gotowanie
  • Kuchnia
  • Pozostałe
  • O nas
  • Skontaktuj się
Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.