Ciasteczka z dodatkiem maku to kolejny przepis na domowy deser, który warto wypróbować. Ich przygotowanie jest banalnie proste, same ciasteczka są tanie a do ich wykonania posłużą nam ogólnodostępne składniki. Mak jest w kuchni wykorzystywany bardzo często, szczególną popularnością cieszy się zaś w okresie świątecznym.
Warto go jeść ponieważ jest bardzo zdrowy – w jego składzie znajdziemy duże ilości witamin takich jak A, D, E i C. Jest w nim dużo wapnia, który wzmacnia i usprawnia kości. To oczywiście nie wszystko: mak jest także źródłem pierwiastków i składników mineralnych takich jak żelazo, magnez, miedź, cynk oraz fosfor. Są to substancje niezbędne do poprawnego funkcjonowania naszego organizmu.
Inną ważną właściwością maku jest obecność dużych ilości błonnika, który dba o właściwą pracę i perystaltykę jelit. Odpowiednio zastosowany, mak spełnia także liczne właściwości lecznicze. Jest stosowany przede wszystkim w ciastach i deserach, przepis na ciasteczka makowe to pomysł na smaczny deser, który wszystkim posmakuje. Warto też wspomnieć o dodatku ulubionego dżemu, który ma za zadanie skleić przygotowane już ciasteczka.
Składniki
Do przygotowania ciasteczek będą nam potrzebne takie składniki: 300 g mąki pszennej, 180 g masła, 60 g cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, dwie łyżeczki cukru wanilinowego, jajko, 50 g suchego maku, 100 g dżemu.
Przygotowanie
Składniki na ciasto zagniatamy tak aby uzyskać jednolitą masę. Z przygotowanego ciasta formujemy kulkę, którą spłaszczamy i zawijamy w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na dwie godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około czterech milimetrów. Przy pomocy foremek wykrawamy ciasteczka. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasteczka. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C, ciasteczka pieczemy przez około dwanaście minut. Zostawiamy do wystygnięcia. Dżem ścieramy na sitku i przy jego pomocy sklejamy ciasteczka. Smacznego!