Skip to content
restauracja-starowka.pl

restauracja-starowka.pl

Kuchnia, gotowanie, przepisy

Primary Menu
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Gotowanie
  • Kuchnia
  • Pozostałe
  • O nas
  • Skontaktuj się
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Przepisy na domowe przetwory
  • Przepisy

Przepisy na domowe przetwory

Martyna Mirowicz 16 marca 2022
jam-g00940c849_1280

Najlepszy smak i zapach dojrzewających w słońcu warzyw warto zachować na dłużej. Zimą będą świetnym dodatkiem do mięsa, ryb i zapiekanek.

Kiszone pomidorki

Składniki: 2 kg pomidorków koktajlowych, 1.5 l wody, korzeń chrzanu, 3 łyżki soli, 10 ząbków czosnku, pęczek kopru

Przygotowanie:

Pomidory umyj i osusz. Czosnek i chrzan obierz. Chrzan zestrugaj na wiórki, a koper dokładnie opłucz. Do wyparzonych słoików na dno włóż po 2 ząbki czosnku, po trochę kopru i chrzanu. Dodaj pomidory. Ułóż je ciasno, ale ich nie zgnieć. Na wierzch znów dołóż warstwę przypraw. Wodę zagotuj. Dodaj sól. Gorącą zalej pomidory. Zakręć i odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce. Potem zanieś do piwnicy.

Cebula marynowana

Składniki: 1/2 kg cebuli białej, 1/2 kg cebuli czerwonej, sól, cukier, ziele angielskie, 1/2 szklanki octu, liście laurowe, rozmaryn, czarny pieprz

Przygotowanie:

Obrane cebule pokrój w talarki. Zasyp ok. 2 łyżkami soli i zostaw w misce. Kiedy puszczą sok, delikatnie odciśnij i zalej wrzątkiem; zostaw w nim do ostygnięcia. Z octu i dwukrotnie większej ilości wody ugotuj zalewę. Przypraw ją do smaku solą i cukrem — powinna być słodkawa. Do słoików rozdziel ziele, pieprz, rozmaryn i liście. Nałóż cebulę. Zalej gorącą zalewą i zakręć. Postaw do góry dnem, aż wystygnie.

Kapusta z chili

Składniki: główka kapusty, 2 marchewki, papryczka chili, łyżka soli, łyżka pieprzu, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki octu, ostra musztarda

Przygotowanie:

Kapustę cienko poszatkuj. Obrane marchewki zetrzyj. Papryczki bez pestek drobno pokrój. Te składniki pomieszaj w misce z solą i niewielką ilością pieprzu. Z cukru, oleju, octu i szczypty soli ugotuj zalewę. Na koniec dopraw do smaku musztardą. Gorącą zalewę dodaj do miski z warzywami i pomieszaj. Wystudź. Przełóż do stoików razem z sokiem. Pasteryzuj 20 min.

Marchewka z chrzanem

Składniki: 1 kg marchewki, 1 łyżka soli, 6 ząbków czosnku, koper, 4 liście chrzanu, 6 kulek ziela angielskiego, łyżka gorczycy

Przygotowanie:

Marchew obierz, pokrój na kawałki. Do wyparzonych słoików powkładaj koper, liście laurowe oraz ziele. Kawałki marchewki ułóż ściśle w słoikach, zalej ciepłą wodą z solą, tak by marchewka nie wystawała ponad poziom wody. Słoiki zakręć, ustaw w nie-nasłonecznionym miejscu. Marchew jest ukiszona po 10-14 dniach.

Papryka miodowa

Składniki: 3 kg papryki, 1.5 szklanki octu, szklanka cukru, 5 łyżek miodu, kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego, łyżka gorczycy

Przygotowanie:

Papryki czyść, Pokrój w paski w poprzek. Ułóż w wyparzonych stoikach. Wszystkie składniki zalewy zagotuj z dodatkiem szklanki wody. Gorącą zalewą zalej paprykę w słoikach, by była w całości przykryta. Zakręć. Pasteryzuj 20 min.

Continue Reading

Poprzedni: Piekarnik elektryczny a piekarnik gazowy. Wady i zalety.
Następny: Wybór najlepszego typu zlewozmywaka do Twojej kuchni. Na co zwrócić uwagę?

Zobacz także

tarta wegańskie jedzenie
  • Przepisy

Wegańska tarta quiche z grzybami – łatwy przepis

Martyna Mirowicz 15 września 2022
Dania z jajek
  • Przepisy

Trzy pyszne i proste w przygotowaniu dania z jajek

Martyna Mirowicz 30 sierpnia 2022
meal-ge0747b244_1280
  • Przepisy

Pomysły na zdrowe obiady do pracy

Martyna Mirowicz 21 marca 2022

Aktualne

Krajalnica Maga 612p – profesjonalny sprzęt dla wymagających użytkowników
  • Pozostałe

Krajalnica Maga 612p – profesjonalny sprzęt dla wymagających użytkowników

Martyna Mirowicz 24 czerwca 2025
Krajalnica to niezbędne urządzenie w każdej profesjonalnej kuchni, zwłaszcza tam, gdzie liczy się szybkość, precyzja i estetyka...
Przeczytaj Read more about Krajalnica Maga 612p – profesjonalny sprzęt dla wymagających użytkowników
Gin bezalkoholowy – najlepszy sposób na odpowiedzialną zabawę Gin bezalkoholowy – najlepszy sposób na odpowiedzialną zabawę
  • Pozostałe

Gin bezalkoholowy – najlepszy sposób na odpowiedzialną zabawę

19 lipca 2024
5 najzdrowszych peset roślin 20
  • Pozostałe

5 najzdrowszych peset roślin

3 października 2022
Wegańska tarta quiche z grzybami – łatwy przepis tarta wegańskie jedzenie
  • Przepisy

Wegańska tarta quiche z grzybami – łatwy przepis

15 września 2022
Testy paskowe na alergeny — podstawa dla gastronomii Testy paskowe na alergeny — podstawa dla gastronomii
  • Pozostałe

Testy paskowe na alergeny — podstawa dla gastronomii

1 września 2022

Przeczytaj również

Krajalnica Maga 612p – profesjonalny sprzęt dla wymagających użytkowników
  • Pozostałe

Krajalnica Maga 612p – profesjonalny sprzęt dla wymagających użytkowników

Martyna Mirowicz 24 czerwca 2025
Gin bezalkoholowy – najlepszy sposób na odpowiedzialną zabawę
  • Pozostałe

Gin bezalkoholowy – najlepszy sposób na odpowiedzialną zabawę

Martyna Mirowicz 19 lipca 2024
20
  • Pozostałe

5 najzdrowszych peset roślin

Martyna Mirowicz 3 października 2022
tarta wegańskie jedzenie
  • Przepisy

Wegańska tarta quiche z grzybami – łatwy przepis

Martyna Mirowicz 15 września 2022
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Gotowanie
  • Kuchnia
  • Pozostałe
  • O nas
  • Skontaktuj się
Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.