Wegańska tarta quiche z grzybami to wytrawna potrawa na bazie tofu z grzybami i ulubionymi warzywami, czyli w pełni roślinnej wersji.
Jest prosta, wegańska, zdrowa i sycąca na długo- czyli potrawa idealna. Cały przepis pozwala nam na przygotowanie 10 porcji, z czego każda zawiera około 232 kcal.
Przepis na wegańską tarte quiche z grzybami
Potrzebne składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 średnia cebula (najlepiej biała)
- 2 ząbki czosnku
- 1 sztuka zielonej papryki
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 kostki tofu po 180g
- sok z cytryny
- pół szklanki płatków drożdżowych
- 2 łyżki mąki
- pół szklanki wody
- sól, pieprz i świeże zioła wedle uznania
Sposób przygotowania:
- Foremkę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia oraz ciastem francuskim.
- W misce zmiksuj tofu, sok z cytryny, płatki drożdżowe i mąkę z połową szklanki wody.
- W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy posiekaną cebulkę z czosnkiem. Następnie podsmażamy pokrojonego w kostkę selera naciowego i paprykę. Doprawiamy wedle smaku troszkę solą oraz pieprzem.
- Dodajemy warzywa do miski z tofu. W tym samym czasie podsmaż na patelni grzyby i dodaj je później do tej samej miski, co warzywa.
- Masa z tofu powinna wyjść gęsta, dlatego dodaj do niej resztę wody i całość dobrze dopraw. Bardzo dobrze wymieszaj i wylej całą masę na przygotowane wcześniej ciasto.
- Tartę należy piec przez 45 minut w 200 stopniach, aż jej środek będzie całkowicie ścięty. Uważaj jednak, aby za bardzo jej nie wysuszyć, ponieważ może się wtedy kruszyć. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj, aż trochę wystygnie i smacznego! Zalecamy podanie z dużą ilością świeżych ziół.
Przeczytaj na temat diety wegańskiej tutaj: https://nieziemsko.pl/dieta-weganska-czym-sie-cechuje/.