Restrykcyjne normy i dyrektywy spożywcze narzucają ścisłą kontrolę żywności. Przy masowej produkcji ważne jest, aby wykazywać, że cały proces produkcyjny odbywa się w odpowiednich, sterylnych warunkach. Pod kątem obecności bakterii badane są newralgiczne powierzchnie. Kolejnym bardzo ważnym aspektem są testy na obecność alergenów. W jaki sposób je wykryć? O tym jest ten tekst.
Alergeny a obowiązki przemysłu spożywczego i gastronomii
Prawo obowiązujące w Unii Europejskiej wymaga sprawdzania powierzchni, które mają kontakt z pożywieniem oraz samej żywności pod kątem czynników wywołujących alergię. Sektor spożywczy składający się na producentów i gastronomię według dyrektyw musi dostarczać konsumentowi informacji o obecności alergenów. Dotyczy to żywności, napojów paczkowanych i niepaczkowanych. Dzięki świadomości, z jakimi alergenami ma się do czynienia przy poszczególnych składnikach pożywienia, można nimi dysponować i zarządzać podczas przygotowywania jedzenia czy napojów.
Na wytwarzających żywność i gałęzi gastronomicznej ciąży poważne zadanie. Muszą skrupulatnie sprawdzać jedzenie, dlatego że ludzie uczuleni na alergeny po kontakcie z nim mogą doznać poważnych reakcji, a niektóre z nich to niestety realizacja najczarniejszych scenariuszy.
Testy AlerTox-Sticks
Są to szybkie testy, które wykazują obecność między innymi:
- beta-laktoglobuliny w mleku;
- gorczycy;
- jajka;
- kazeiny w mleku;
- migdałów;
- ogólnie mleka;
- orzecha laskowego, włoskiego i ziemnego;
- ryby;
- skorupiaków;
- soi.
Testy paskowe na alergeny nie wymagają żadnej wiedzy naukowej, może je przeprowadzić każdy. Badać można linie produkcyjne, ich powierzchnię, jak i samą żywność. Na początku bierze się wymaz w przypadku powierzchni mających kontakt z żywnością. Na danym polu powierzchni wykonuje się pionowe ruchy wymazówką, po czym obraca się pałeczkę o 180 stopni i wykonuje poziome linie krzyżujące się z poprzednimi kreskami. Taką szpatułkę zalewa się substancją chemiczną. Na sam koniec zanurza się w takiej cieczy pasek testowy, na którym po 10 minutach w postaci kresek pojawia się wskazanie, czy jest obecność danego alergenu.
Dla testowanej żywności w formie stałej należy przygotować preparat, miksując ją, następnie użyć tych samych odczynników w postaci cieczy i na koniec skontrolować paskiem.
Bezpieczeństwo ludzi jest najważniejsze. Stąd tak surowe prawo w gałęziach zajmujących się spożywką. Alergeny są groźne, mogą wyrządzić dużą krzywdę. Dlatego testy paskowe na alergeny dla gastronomii Cleanserve to kompleksowe, skuteczne testy na ich obecność. Można wykonać je w każdych warunkach. To miarodajne narzędzie, które umożliwia łatwe przeprowadzenie testu bez konieczności posiadania specjalistycznej wiedzy czy doświadczenia.