Skip to content
restauracja-starowka.pl

restauracja-starowka.pl

Kuchnia, gotowanie, przepisy

Primary Menu
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Gotowanie
  • Kuchnia
  • Pozostałe
  • O nas
  • Skontaktuj się
  • Strona główna
  • Pozostałe
  • Testy paskowe na alergeny — podstawa dla gastronomii
  • Pozostałe

Testy paskowe na alergeny — podstawa dla gastronomii

Martyna Mirowicz 1 września 2022
Testy paskowe na alergeny — podstawa dla gastronomii

Restrykcyjne normy i dyrektywy spożywcze narzucają ścisłą kontrolę żywności. Przy masowej produkcji ważne jest, aby wykazywać, że cały proces produkcyjny odbywa się w odpowiednich, sterylnych warunkach. Pod kątem obecności bakterii badane są newralgiczne powierzchnie. Kolejnym bardzo ważnym aspektem są testy na obecność alergenów. W jaki sposób je wykryć? O tym jest ten tekst.

Alergeny a obowiązki przemysłu spożywczego i gastronomii

Prawo obowiązujące w Unii Europejskiej wymaga sprawdzania powierzchni, które mają kontakt z pożywieniem oraz samej żywności pod kątem czynników wywołujących alergię. Sektor spożywczy składający się na producentów i gastronomię według dyrektyw musi dostarczać konsumentowi informacji o obecności alergenów. Dotyczy to żywności, napojów paczkowanych i niepaczkowanych. Dzięki świadomości, z jakimi alergenami ma się do czynienia przy poszczególnych składnikach pożywienia, można nimi dysponować i zarządzać podczas przygotowywania jedzenia czy napojów.

Na wytwarzających żywność i gałęzi gastronomicznej ciąży poważne zadanie. Muszą skrupulatnie sprawdzać jedzenie, dlatego że ludzie uczuleni na alergeny po kontakcie z nim mogą doznać poważnych reakcji, a niektóre z nich to niestety realizacja najczarniejszych scenariuszy.

Testy AlerTox-Sticks

Są to szybkie testy, które wykazują obecność między innymi:

  • beta-laktoglobuliny w mleku;
  • gorczycy;
  • jajka;
  • kazeiny w mleku;
  • migdałów;
  • ogólnie mleka;
  • orzecha laskowego, włoskiego i ziemnego;
  • ryby;
  • skorupiaków;
  • soi.

Testy paskowe na alergeny nie wymagają żadnej wiedzy naukowej, może je przeprowadzić każdy. Badać można linie produkcyjne, ich powierzchnię, jak i samą żywność. Na początku bierze się wymaz w przypadku powierzchni mających kontakt z żywnością. Na danym polu powierzchni wykonuje się pionowe ruchy wymazówką, po czym obraca się pałeczkę o 180 stopni i wykonuje poziome linie krzyżujące się z poprzednimi kreskami. Taką szpatułkę zalewa się substancją chemiczną. Na sam koniec zanurza się w takiej cieczy pasek testowy, na którym po 10 minutach w postaci kresek pojawia się wskazanie, czy jest obecność danego alergenu. 

Dla testowanej żywności w formie stałej należy przygotować preparat, miksując ją, następnie użyć tych samych odczynników w postaci cieczy i na koniec skontrolować paskiem.

Bezpieczeństwo ludzi jest najważniejsze. Stąd tak surowe prawo w gałęziach zajmujących się spożywką. Alergeny są groźne, mogą wyrządzić dużą krzywdę. Dlatego testy paskowe na alergeny dla gastronomii Cleanserve to kompleksowe, skuteczne testy na ich obecność. Można wykonać je w każdych warunkach. To miarodajne narzędzie, które umożliwia łatwe przeprowadzenie testu bez konieczności posiadania specjalistycznej wiedzy czy doświadczenia.

Continue Reading

Poprzedni: Trzy pyszne i proste w przygotowaniu dania z jajek
Następny: Wegańska tarta quiche z grzybami – łatwy przepis

Zobacz także

Krajalnica Maga 612p – profesjonalny sprzęt dla wymagających użytkowników
  • Pozostałe

Krajalnica Maga 612p – profesjonalny sprzęt dla wymagających użytkowników

Martyna Mirowicz 24 czerwca 2025
Gin bezalkoholowy – najlepszy sposób na odpowiedzialną zabawę
  • Pozostałe

Gin bezalkoholowy – najlepszy sposób na odpowiedzialną zabawę

Martyna Mirowicz 19 lipca 2024
20
  • Pozostałe

5 najzdrowszych peset roślin

Martyna Mirowicz 3 października 2022

Aktualne

Krajalnica Maga 612p – profesjonalny sprzęt dla wymagających użytkowników
  • Pozostałe

Krajalnica Maga 612p – profesjonalny sprzęt dla wymagających użytkowników

Martyna Mirowicz 24 czerwca 2025
Krajalnica to niezbędne urządzenie w każdej profesjonalnej kuchni, zwłaszcza tam, gdzie liczy się szybkość, precyzja i estetyka...
Przeczytaj Read more about Krajalnica Maga 612p – profesjonalny sprzęt dla wymagających użytkowników
Gin bezalkoholowy – najlepszy sposób na odpowiedzialną zabawę Gin bezalkoholowy – najlepszy sposób na odpowiedzialną zabawę
  • Pozostałe

Gin bezalkoholowy – najlepszy sposób na odpowiedzialną zabawę

19 lipca 2024
5 najzdrowszych peset roślin 20
  • Pozostałe

5 najzdrowszych peset roślin

3 października 2022
Wegańska tarta quiche z grzybami – łatwy przepis tarta wegańskie jedzenie
  • Przepisy

Wegańska tarta quiche z grzybami – łatwy przepis

15 września 2022
Testy paskowe na alergeny — podstawa dla gastronomii Testy paskowe na alergeny — podstawa dla gastronomii
  • Pozostałe

Testy paskowe na alergeny — podstawa dla gastronomii

1 września 2022

Przeczytaj również

Krajalnica Maga 612p – profesjonalny sprzęt dla wymagających użytkowników
  • Pozostałe

Krajalnica Maga 612p – profesjonalny sprzęt dla wymagających użytkowników

Martyna Mirowicz 24 czerwca 2025
Gin bezalkoholowy – najlepszy sposób na odpowiedzialną zabawę
  • Pozostałe

Gin bezalkoholowy – najlepszy sposób na odpowiedzialną zabawę

Martyna Mirowicz 19 lipca 2024
20
  • Pozostałe

5 najzdrowszych peset roślin

Martyna Mirowicz 3 października 2022
tarta wegańskie jedzenie
  • Przepisy

Wegańska tarta quiche z grzybami – łatwy przepis

Martyna Mirowicz 15 września 2022
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Gotowanie
  • Kuchnia
  • Pozostałe
  • O nas
  • Skontaktuj się
Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.