Jedzenie jajek kurzych zalecają dietetycy, ponieważ to źródło witamin, niacyny, biotyny i kwasu foliowego. Poza tym jajka są smaczne, mogą być składnikiem wielu sałatek, ale też osobnych dań. Jak zatem można urozmaicić jedzenie tego dobra?
Jajeczne klopsiki idealne na obiad
Pierwszy przepis na dani z jajek pochodzi z bloga kulinarnego https://www.szybkieprzepisy.pl/. By przygotować pyszne klopsiki należy ugotować na twardo 6 jajek. Następnie należy je zmielić lub rozdusić widelcem na jednolitą masę. Do całości należy dodać dwa surowe jajka i wymieszać z 40 g bułki tartej. By klopsiki smakowały, należy je odpowiednio doprawić solą, pieprzem i zieleniną, na przykład pietruszką czy koperkiem. Tak przygotowaną masę należy formować w okrągłe klopsy i smażyć na oleju, aż uzyskają odpowiedni kolor. Przygotowanie dania zajmuje niewiele czasu i jest bardzo proste. Wystarczy ugotować ziemniaki lub ryż, przygotować surówkę, by cieszyć się smacznym, wegetariańskim obiadem.
Jajka z majonezem
Danie, które niegdyś królowało na naszych stołach, dziś znowu wraca do łask. Majonez może być wegański, jeśli dbamy o ilość spożywanych kalorii. Jajka należy ugotować na twardo i poczekać aż ostygną. Następnie należy przekroić je na pół i ozdobić kleksem majonezu. By wyglądały elegancko można je ozdobić ulubionymi warzywami czy zieleniną. Doskonale nada się do tego pietruszka, papryka czy rukola. Tradycyjne jajka z majonezem cieszą się nadal popularnością, będą urozmaiceniem każdej kolacji. Polecam.
Zdrowe sałatki z jajkiem w roli głównej
Jajko może być składnikiem wielu zdrowych i pożywnych sałatek. Doskonale pasuje do sałatki z pora. Wystarczy do tego warzywa dodać kiszonego ogórka, jajko, majonez, by cieszyć się niezwykłym smakiem. Jeśli nie chcemy używać majonezu, można zrezygnować z tego specyfiku. Polecam sałatkę z rukoli, jajka, pomidora .Rukolę można zamienić na zieloną sałatę. Całość można delikatnie polać dipem czosnkowym ( czosnek, oliwa z oliwek i nieco musztardy). Oczywiście jajko należy ugotować na twardo i pokroić na kawałki odpowiedniej wielkości. Sałatki mogą być dodatkiem do dań głównych, na przykład mięsa, ale też stanowić osobne danie. Smacznego.